Kuinka valmistautua Halloween-juhliin?

Halloween on loppusyksyn juhla, jota vietetään kuolleiden muistoksi. Halloweenia on vietetty muualla maailmassa jo vuosisatojen ajan, mutta suomalaisille se on suhteellisen uusi asia. Halloween kuuluu alun perin kelttien uudenvuodenjuhlaan. Tämä perinne kulkeutui Yhdysvaltoihin sinne muuttuneiden irlantilaisten mukana, ja siellä sen viettäminen tapahtuu lokakuun viimeisenä päivänä. Ehkä tunnetuin halloween-juhlaan kuuluva perinne on kurpitsa, mihin on koverrettu silmät ja suu. Kurpitsan sisälle laitetaan palava kynttilä. Tämä lyhty, mitä kutsutaan nimellä Jack-o-Lantern, muistuttaa irlantilaisten kansantarujen Jack-nimisestä henkilöstä. Tämä Jack joutui legendan mukaan etsimään viimeistä lepopaikkaansa kurpitsalyhdyn valossa. Kurpitsalyhty tunnetaan laajalti myös Suomessa. Marketeissa on halloween-juhlan aikaan tarjolla suuria kurpitsoita, joista lyhdyn voi kovertaa itse. Jos kovertaminen ei houkuta, voi ostaa kurpitsan, missä on mustat tarrat silmiä ja suuta merkkaamassa – tai piirtää ne mustan tussin avulla. 

Kurpitsalyhdyn tai edes kurpitsan hankkiminen kuuluu ehdottomasti halloween-juhlien valmisteluihin. Mitä muuta kuuluu onnistuneisiin halloween-juhliin? Tietenkin leikkimielisyys, jännitys ja hauskanpito yhdessä ystävien kanssa. Hauska naamiaisasu, teeman mukaiset tarjottavat ja hieman pelottavat koristeet kruunaavat tunnelman, olipa sitten kyse kotona tai vaikka työpaikalla järjestettävistä halloween-pippaloista. 

Firman halloween-juhlat onnistuvat pienelläkin budjetilla

Halloween töissä

Yhteiset juhlat sitovat työporukan tiiviimmin toisiinsa, se on tiedetty jo pitkään. Lähes kaikilla työpaikoilla pidetäänkin pikkujoulut, joillain myös jonkin sortin kevätrieha tai kesäjuhla. Ehkä voisitte tänä vuonna pitää myös halloween-juhlat? Halloween-juhla voidaan pitää vaikka työpaikalla, sillä kokoustila tai kahvihuone on helppo muuttaa halloween-henkiseksi työpäivän päätyttyä. Ei tarvita kuin muutama kurpitsa pöydälle, ja ehkä tekohämähäkinverkko riippumaan katosta. Naamiaiasu on olennainen osa halloween-juhlaa. Punaisilla piilolinsseillä, aidon haavan oloisilla, liimattavilla haavamaskeilla ja peruukeilla asu on helppo muuttaa juhlan teemaan sopivaksi. Helpoimmillaan asu on lakana, johon leikataan silmäreiät, mutta pukuhuoneessa voi vaihtaa jakkupuvun myös täydelliseen zombin, nunnan tai esimerkiksi vampyyrin rooliasuun.

Kaverin järjestämät halloween-juhlat ovat syy bailata

Kaverin järjestämiin halloween-juhliin valittavaan asuun on kiva panostaa. Naamiaiskaupoissa myydään vaikka minkälaisia asuja, mitkä voi viimeistellä naamareilla, verisillä veitsillä ja asianmukaisella maskilla. Viitseliäs lakkaa kyntensäkin valkoisiksi, ja taiteilee niihin pääkalloja tai esimerkiksi hämähäkkejä. Sugar skull -asu on näyttävä valinta halloween-juhliin, mutta pääkallomaskin tekeminen vie aikaa. Jos tulee kiire, voit laittaa valkoisen paidan ja kaataa päällesi pullollisen tekoverta – varmasti omaperäisempää kuin vanha tuttu lakanasta tehty kummitusasu.

Jos kaverisi järjestää halloween-juhlat nyyttäriperiaatteella, voit viedä mukanasi esimerkiksi teurastajan kakun, eli sisältä punaisen kakun, minkä päällä on kermavaahtoa tai valkoista sokerimassaa. Kakku on tietenkin ”koristeltu” verta muistuttavasta mansikkakastikkeesta tehdyillä roiskeilla.

Omat halloween-juhlat – lupa irrotella

Jos kukaan kaverisi ei pidä tänä vuonna halloween-juhlia etkä saa työporukkaakaan innostumaan kyseisten pippaloiden järjestämiseen, ei peli ole menetetty. Järjestä itse omat halloween-juhlasi, ja kutsu naapuritkin paikalle! Muista pakollinen kurpitsalyhty. Kurpitsan kovertaminen lyhdyksi onnistuu parhaiten veitsen ja suuren lusikan ja veitsen avulla. Kurpitsan pehmeää sisusta ei kannata heittää pois, sillä siitä valmistat makoista ruokaa juhliin. Kurpitsakeitto on takuuvarma suosikki, mutta myös kurpitsapiirakka toimii suolaisena palana. Kurpitsan siemenet voi paahtaa joko keiton päälle ripoteltaviksi tai muuten vain naposteltaviksi.

Booliin voit laittaa jääpalaksi ”irtokäden”, eli kertakäyttökäsineen, minkä sisälle olet jäädyttänyt vettä. Elintarvikeväreillä voi värjätä tavallisia ruokia halloween-teemaan sopivasti oudon värisiksi. Miltä kuulostaisivat esimerkiksi vihreät popcornit? Kakun ja keksit voi koristella erivärisillä kastikkeilla. ”Veriroiskeiden” sijaan voit taiteilla myös hämähäkinseittikuvioita.

Juhlatilan koristeleminen on olennainen osa halloween-juhlien järjestämistä. Kurpitsojen ja tekohämähäkinseittien lisäksi voit asetella sopiviin paikkoihin leikkihiiriä tai -hämähäkkejä, luukasoja, irtokäsiä ja hautakiviä. Katosta roikkuva haamu tai luuranko pelästyttää varmasti, varsinkin hämärässä nurkassa tai käytävällä hiljaa ilmavirran mukana liikkuessaan. Veriset kädenjäljet, pimeässä hehkuvat irtosilmämunat ja vessanpyttyyn liimattavat zombietarrat saavat vieraiden sydämen hypähtämään kurkkuun. Tällaisia somisteita myydään hyvin varustelluissa naamiaistarvikekaupoissa, joten itse niitä ei – onneksi – tarvitse askarrella. Samat somisteet palvelevat myös tulevina vuosina – sijoita ne vain hieman eri kohtaan asuntoasi, niin saat taas pelotella vieraitasi sydämesi kyllyydestä!

Ohjelmaa halloween-juhliin

Varsinkin silloin, jos järjestät halloween-kemuja lapsille, kannattaa suunnitella vieraille myös leikkejä ja muuta ohjelmaa. Klassikkoleikki on aarteen metsästys matojen tai verisuonien seasta. Tässä on kyse siitä, että lapsen silmät sidotaan, ja häntä pyydetään etsimään aarre keitettyä spagettia täynnä olevasta vadista. Vateja voi olla useampikin, ja lapsien pitää arvata, mitä niissä oikeasti on. Yhdessä voi olla ”sormia” (eli nakkeja), yhdessä ”silmämunia” (kuorittuja rypäleitä) ja yhdessä vaikka ”aivoja” (märkää pesusientä).

Muumion käärintä sopii aikuisemmallekin väelle. Vieraat jaetaan pareihin, ja kukin pari saa vessapaperirullan. Se, kuka käärii toisen nopeimmin vessapaperiin, voittaa. Myös omenan nappaaminen vettä täynnä olevasta ammeesta on hauska leikki halloween-juhliin. Käsiä ei tietenkään saa käyttää! Lisähaasteita tähän perinteiseen halloween-juhlien seuraleikkiin saa vaatimalla vieraita myös syömään nappaamansa omenan. Joka onnistuu tässä tehtävässä, on leikin voittaja.