Olet tässä
Etusivu > Hyvä olo haltuun > Värit vaikuttavat alitajuntaisesti elämäämme.

Värit vaikuttavat alitajuntaisesti elämäämme.

alitajunta

Värit vaikuttavat alitajuisesti elämäämme. Jokaisella värillä on omat ominaislaatuiset vaikutuksensa ja siksi voit hyödyntää värejä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Punainen

Punainen on kaikkein energisin ja huomiota herättävin väri. Punainen voi stimuloida adrenaliinituotantoa ja hermosoluja. Punaisella värillä on energisoiva vaikutus, joten se sopii hyvin urheiluun ja liikuntaan – punainen lisää suorituskykyä ja kestävyyttä. Valitse siis punainen treenipaita tai kengät. Varo käyttämästä väriä liikaa, sillä punaisen värin on todettu suurissa määrissä aiheuttavan stressiä, vihaa ja turhautumista.

Punainen väri on myös rakkauden ja intohimon väri ja symboli. Erään tutkimuksen mukaan miehille annettiin kasa naisten valokuvia tutkittavaksi ja he viehättyivät pintapuolisesti enemmän niistä naisista, jotka käyttivät punaista verrattuna sellaisten naisten kuviin, jotka käyttivät jotakin muuta väriä. Jos punainen ei ole juttusi, voit käyttää sitä pienissä määrin vaikka huulipunan tai hiuskoristeen muodossa.

Keltainen

Keltaista väriä ajatellessa tulee yleensä ensimmäisenä mieliin auringon lämpö ja valo, ja keltaista käytetäänkin usein masennuksen hoidossa. Kun olemme keltaisen värin ympäröimiä, kehomme vapauttaa serotoniinia, joka lisää onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunnetta aivoissa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että keltainen väri myös lisää keskittymiskykyä ja aktivoi keskushermostoa. Keltainen väri sopii siis hyvin toimistojen seinille tai sisustukseen, tai muihin tiloihin, joissa luovuus ja ajattelukyky on tärkeää.

Joskus keltainen on kuitenkin levoton väri, eikä sitä suositella makuuhuoneisiin tai vauvan huoneeseen. Tutkimusten mukaan ihmisillä voi olla nukahtamisvaikeuksia keltaiseksi maalatuissa huoneissa ja vauvojen on todettu itkevän enemmän keltaisissa tiloissa.

Sininen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sininen väri johtaa usein luovuuden puuskiin ja tukee luovaa ajattelua. Lisäksi sinisellä on rauhoittava vaikutus. Pitkittynyt siniselle värille altistuminen voi kuitenkin aiheuttaa masennusta ja surullisuuden tunteita. Sininen on usein myös kylmä väri, jolla on vakava ja virallinen olemus – sinistä käytetäänkin usein yritysten logoissa ja viestinnässä.

Aivomme näkevät siniset esineet kevyinä, ja usein esimerkiksi kevyemmät painot ovat salilla sinisen värisiä. Sinistä väriä löytyy vain harvoin luonnosta, ja usein aivot yhdistävät sinisen värin myrkyllisyyteen. Mustikka on yksi niistä harvoista luonnollisista ruoka-aineista, joka on sinisen värinen.

Musta

Musta symboloi valtaa, auktoriteettia, älykkyyttä ja tietoa. Musta on yksi vahvimmista ja eniten käytetyistä väreistä muotiteollisuudessa, sillä musta koetaan ajattomana, tyylikkäänä ja hoikistavana. Musta on rohkea, jopa aggressiivinen valinta ja monet urheilujoukkueet pelaavat mustissa.

Valkoinen

Valkoinen on kaikista väreistä neutraalein ja se symboloi puhtautta. Valkoista käytetään yleensä häämekoissa ja vauvan vaatteissa, ja niin lääkärit kuin hoitajatkin pukeutuvat usein valkoisiin työvaatteisiin. Valkoinen antaa vaikutelman puhtaudesta ja hienostuneisuudesta. Suurin osa ihmisistä valitsee kotinsa seiniin valkoista, sillä valkoinen antaa tilaa ja tuo kirkkautta synkkiinkin tiloihin.

Vihreä

Vihreä on luonnon ja kasvien väri, ja sitä käytetään eniten sisustuksessa – erityisen hyvin se sopii tekstiileihin, kuten mattoihin, verhoihin ja tyynyihin. Vihreällä koetaan olevan rauhoittava vaikutus ja se tehostaa mukavasti eri värisävyjä. Vihreä helpottaa stressiä ja vaatii samalla huomiota osakseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset viihtyvät eniten vihreissä tiloissa. Vihreää saa helposti lisättyä kotiin tai työpaikalle simppelin huonekasvin muodossa.

Vaaleanpunainen

Vaaleanpunainen koetaan perinteisesti feminiinisenä värinä, mutta nykyisin tämä vanhentunut jako on murroksessa ja vaaleanpunaista käyttävät niin naiset kuin miehetkin. Vaaleanpunainen koetaan romanttisen rakkauden ja rauhan värinä. Sen on todettu rauhoittavan mieltä ja hillitsevän raivonpuuskia lapsilla. Jotkut vankilat ja samantyyliset laitokset maalaavat yhteistilojen seinät vaaleanpunaisella juurikin sen rauhoittavan vaikutuksen takia.

Violetti

Violetti oli aikanaan kuninkaallinen, ylellinen väri, joka yhdistettiin sivistyneisyyteen. Violetti antaa kantajalleen eleganssia ja symboloi syvää ajattelua ja henkisyyttä. Violetin värin on myös todettu vahvistavan seksuaalista viettiä, joten se sopii erityisen hyvin pariskunnan makuuhuoneen väreihin.

Oranssi

Oranssi on yksi räikeimmistä väreistä. Oranssilla on samantyylinen vaikutus kuin keltaisella. Vaatekaappiin oranssi sopii etenkin silloin, kun haluat parantaa mielialaasi ja tuntea olosi energiseksi ja valppaaksi. Yhdistä punaista oranssiin ja huomaat, miten pirteänä pysyt koko päivän ajan kokouksesta toiseen. Oranssi stimuloi mieltä ja sopii hyvin opiskeluun. Tämän lisäksi oranssi herättelee ruokahalua.

Samankaltaiset hommat

Sivun ylös