Olet tässä
Etusivu > Ajatus haltuun > Poista viha, voi paremmin!

Poista viha, voi paremmin!

rauhoittuminen
Taltuta sisäinen kiukkusi, ennen kuin se saa liikaa valtaa. Poista itsestäsi viha ja sen  jälkeen voit paremmin, teet parempia päätöksiä ja sosiaalinen kanssakäyminen helpottuu.
Ärsyttääkö vieressä istuvan työkaverin jatkuva pulina? Tai parhaan kaverin toistuva tapa myöhästellä? Tekisikö mieli iskeä bussissa kännykkäänsä huutavan kanssamatkustajan kommunikaatioväline lattiaan ja polkaista pari kertaa päälle? Ihmiset suuttuvat monista asioista. Joillakin vihaisuus onkin enemmän luonteenpiirre ja ominaisuus kuin ohimenevää tilapäistä harmitusta. Yleinen negatiivisuus ja maailmalle vihoittelu voikin olla elämänasenne. Viha voi myös olla merkki masennuksesta.

Tuntuuko, että jotkin mainitut asiat osuvat omalle kohdallesi. Elämänasenteen muuttaminen ei välttämättä ole kovin vaikeaa. Kaikkiin ikäviin asioihin ei tarvitse vastata kiukulla. Tässä Mayoclinic.com-verkkosivuston listaamia keinoja, joilla omaa vihaansa voi yrittää kontrolloida.

1. Aikalisä.

Sanonnassa ”laske hiljaa mielessäsi kymmeneen” on perää. Se voi auttaa äkkipikaisuuteen, jos sellaista taipumusta on.

2. Ota etäisyyttä.

Jos olet vihainen jollekin tietylle ihmiselle, älä turhaan jää hänen läheisyyteen, ellei ole pakko. Ota vähän etäisyyttä ja anna vihan tyyntyä.

3. Mieti ennen kuin puhut.

Kun miettii etukäteen sanottavansa, ei joudu todennäköisesti niin helposti katumaan puheitaan. Kiukun keskellä tulee helposti puhuttua ohi suun.

4. Ilmaise kiukkusi.

Jos jokin asia harmittaa, on hyvä kertoa asiasta. Kerro mistä viha kumpuaa. Älä kuitenkaan purkaudu ennen kuin olet rauhallinen. Huutaminen ja höyryäminen voivat vain pahentaa asiaa.

5. Liikunta auttaa.

Ulkoilu tuulettaa hiuksien lisäksi pään sisusta eli tunteita ja ajatuksia. Lenkkien lisäksi hyviä kiukunpurkukeinoja ovat esimerkiksi nyrkkeilysäkin takominen tai painojen nostelu.

6. Ratko ongelmat.

Kiukun ilmaisu on hyvä asia, mutta vielä parempi on yrittää löytää ratkaisu ongelmiin.

7. Älä syyttele.

Toisten syyttely saa ihmiset helposti puolustuskannalle ja koko asian esilletuonti voi mennä hukkaan. Sen sijaan käytä minä-muotoisia lauseenalkuja, kuten ”minun mielestäni asia voisi olla” tai ”minua harmittaa, kun”.

8. Anna anteeksi.

Vihan ylläpito kuluttaa henkisiä voimavaroja. Anteeksianto sen sijaan helpottaa niin itseä kuin vastakkaista osapuoltakin.

9. Huumoria peliin.

Huumori keventää ilmapiiriä. Kaikkia asioita ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Älä kuitenkaan luo huumoria toisten kustannuksella.

10. Opettele rauhoittumaan.

Hengitys- tai mielikuvaharjoitukset voivat auttaa kiukkuusi ja kaiken lisäksi vähentää stressiä. Muita tutkitusti rauhoittavia keinoja ovat musiikin kuuntelu, päiväkirjan kirjoittaminen ja jooga.

Samankaltaiset hommat

Sivun ylös